Het AdBlue-tekort en de eventuele gevolgen

In slechts enkele jaren tijd groeide AdBlue tot een essentieel additief voor de goede werking van moderne dieselmotoren uit. Vandaag luidt de industrie de alarmbel — het risico op een tekort is zeer reëel, en zou wel eens een stevige kettingreactie kunnen inleiden.

Gepubliceerd op
Gepubliceerd door
Hugo Thonnon

Het AdBlue-additief reduceert de katalytische uitstoot van NOX de schadelijke stikstofoxiden die verantwoordelijk zijn voor een deel van de luchtvervuiling — te reduceren. De transportsector maakt al lange tijd gebruik van dit additief, maar met de introductie van de Euro 6-norm voor dieselwagens voor personenvervoer verwierf het goedje ook naam en faam aan de ‘gewone’ dieselpomp.

Hoge gasprijs belangrijkste oorzaak

De AdBlue-oplossing bestaat uit twee stoffen — water en ureum. Door de aanwezige warmte in het uitlaatsysteem van je wagen ontstaat er een ammoniakoplossing, die het stikstofgehalte van de uitstootgassen stevig terugdringt. De ADAC — de Allgemeine Deutsche Automobil-Club — schat dat maar liefst tien procent van alle personenwagens op de AdBlue-stof rekenen. Zonder deze stof weigert het motormanagement dienst en is er van rijden geen sprake.

De hoge aardgasprijzen zetten de levering van AdBlue in Europa onder druk. Hoewel er voorlopig nog geen ‘supply gap’ is vastgesteld, waarschuwt de ADAC wel voor de gevolgen van een dreigend tekort. En ook voor het goederenverkeer zouden de weerslag significant zijn. Zo waarschuwt men voor een catastrofale kettingreactie — wanneer materialen, producten en grondstoffen niet meer getransporteerd kunnen worden, valt àlles stil.

Lees verder onder de afbeelding …

Het AdBlue-tekort en de eventuele gevolgen

Garanties

Transportfederaties uit een aantal Europese landen tekenen dan ook een stevige piek in de kostprijs van AdBlue op. In Italië heeft de eerste AdBlue-producerende fabriek de productie al stopgezet. Voordat er daadwerkelijk een tekort ontstaat en veel dieselrijders niet meer zonder AdBlue kunnen rijden, is de ADAC van mening dat de industrie de beschikbaarheid van het additief moet kunnen garanderen, zelfs als de gasprijzen hoog zijn.

Voorraadje aanleggen?

Voorlopig is AdBlue nog gewoon te koop, zowel aan de pomp als in de bouwmarkt. Je zou dan misschien denken dat het verstandig is om een voorraadje AdBlue-vloeistof aan te leggen. Dat hangt voor een groot stuk natuurlijk af van het verbruik en het aantal kilometers.

Algemeen genomen kan je je aan een AdBlue-verbruik van 4% tot 6% van het dieselverbruik verwachten. Je verbruikt dan ongeveer 5 liter AdBlue per 100 liter diesel, wat overeenkomt met 1,5 liter AdBlue per 100 kilometer.

Leg je veel kilometers af, dan kan het dus lonen om wat extra AdBlue in te slaan. Maar als je in het verleden slechts 1 tot 2 keer per jaar AdBlue moest bijvullen, heeft die extra voorraad niet zo veel zin.

Lees verder onder de afbeelding …

Het AdBlue-tekort en de eventuele gevolgen

Bovendien moet je het additief ook goed kunnen opslaan. AdBlue mag niet blootgesteld worden aan zonlicht en aan temperaturen hoger dan 30 graden. Een bewaartemperatuur tussen 5 graden en 20 graden is aangeraden. Bevriezen doet het goedje al vanaf 11,5 graden onder nul, al kan het na ontdooien probleemloos gebruikt worden.

AdBlue heeft een houdbaarheid van een achttiental maanden. Erna verandert de vloeistof langzaam in ammoniak. Stockeer de vloeistof nooit in gebruikte olie- of dieseljerrycans, want dan verliest de stof schijnbaar onmiddellijk haar werking.

Hamsteren?

Gratis advies?

Of gebruik ons contactformulier.

Boodschappenlijst