Sinds 2015 bleven de prijzen voor verzekeringscontracten relatief stabiel. De sector tekende de afgelopen jaren slechts een jaarlijkse stijging van 0,5% op. Voor 2022 zijn de verwachtingen echter een pak minder gunstig — men becijfert een toename van maar liefst 3% tot 4%.
Minder schadeclaims, dus lagere premies?
De verkeersdrukte bereikt op dit moment nog niet het peil van vlak voor de coronacrisis. Telewerken lijkt echt wel een blijvertje. Minder schadeclaims? Lagere premies! Dat is toch wat de logica voorschrijft, toch? Zo werkt het dus niet. De autopremie is namelijk gebaseerd op risicoanalyses op de lange termijn, waarbij historische schadestatistieken stevig doorwegen. Maar ook de macro-economische context speelt een zekere rol!
Lees verder onder de afbeelding …
Grondstoffen en loonkosten
Verzekeraars stippen aan dat de beperkte beschikbaarheid van grondstoffen zoals metaal de reparaties ook veel duurder maken. Garagisten en herstelbedrijven rekenden de afgelopen maanden dan ook een zestal procent extra aan.
Ook de toegenomen hoeveelheid technologie — auto’s zijn rijdende computers geworden! — jagen de herstelkosten verder de hoogte in. Denk daarbij aan sensoren, servomotoren, boordcomputers, … Koppel dat aan het wereldwijde chiptekort én de stijgende loonkosten, en klaar is Klara.
Een gewaarschuwd man …
Voert je autoverzekeringsmaatschappij een tariefverhoging door, dan is men verplicht je hiervan minstens een maand voor de vervaldatum van het contract op de hoogte te brengen. Vanaf die kennisgeving heb je 3 maanden de tijd om het contract op te zeggen. Dat doe je het best aan de hand van een aangetekend schrijven.